LUP GF2 PAU
Mål for undervisningen
Indledning
Den lokale undervisningsplan (LUP) har til formål at give et kort og præcist overblik over undervisningen, dens gennemførelse og vores arbejde med evaluering og bedømmelse af eleverne.
SOSU STV har i sin strategi beskrevet sin kerneopgave som:
SOSU STV uddanner og videreuddanner elever og kursister til kvalificerede og efterspurgte medarbejdere inden for pleje, sundhed og pædagogik - målrettet og i samarbejde med de offentlige og private velfærdsområder.
LUP er godkendt af de lokale uddannelsesudvalg, som repræsenterer de mange aktører på det private og offentlige velfærdsområde.
Uddannelser på SOSU STV
På SOSU STV udbydes følgende uddannelser:

Pædagogisk-didaktisk grundlag
I mødet med skolens elever og kursister har vi fokus på at sætte bæredygtige spor i menneskers liv. Vi ønsker at bibringe vores elever og det omgivende samfund et langtidsholdbart tilbud om uddannelse, som både er til gavn og glæde for den enkelte elev og for det velfærdssamfund, vi er en del af.
Vi vil efterlade faglige og professionelle indtryk og aftryk hos skolens elever, så de rustes til at løse velfærdsopgaver med høj kvalitet og på et solidt etisk fundament.
Denne ambition ønsker vi at indfri ved at arbejde ud fra et pædagogisk og didaktisk grundlag, som sætter retningen inden for fem vigtige områder:
- Faglig identitet og karakterdannelse
- Undervisning og læring
- Motivation og trivsel
- Kobling på praksis
- Nysgerrighed og kreativitet
Professionelle læringsfællesskaber
SOSU-STV har valgt at organisere det pædagogiske arbejde i professionelle lærende fællesskaber (PLF), fordi det professionelle læringsfællesskab fremmer læring, trivsel og dannelse for elever og kursister gennem udvikling af de professionelles egen læring.
PLF skal ses som en kultur, der har sit udgangspunkt i den lærende organisation, den reflekterende praktiker og med en høj grad af professionel kapital.
Elevgruppen har udviklet sig på en måde, så de faglige, pædagogiske og sociale opgaver løses bedst, når flere arbejder sammen om det.
SOSU-STV skal sørge for at alle elever bliver så dygtige som muligt og trives så godt som muligt. Mangfoldigheden og elevdiversiteten på holdene kalder på et spænd af professionelle kompetencer i personalegruppen – både hos det pædagogiske personale, men også hos alle andre faggrupper på skolen.
Elevgruppens mangfoldighed og diversitet strækker sig fra den målrettede, dygtige og velfungerende elev – til elever, der har sproglige og/eller sociale udfordringer, funktionsnedsættelser, er IT-forskrækkede eller er psykisk sårbare.
Organiseringen af undervisningen i tværfaglige helhedsorienterede læringsforløb i Moodle kalder også på fælles forberedelse, løbende koordinering mellem underviserne og evaluering af læringsforløbene. Der samarbejdes også om vurdering af elevernes faglige standpunkt, så vurderingen bliver så nuanceret og valid som mulig.
Opbygningen af Grundforløb 2 Pædagogiske Assistent
Denne LUP gælder for Grundforløb 2 til Pædagogisk assistentuddannelse.
Dette grundforløb har en samlet varighed på 20 uger.
Erhvervsuddannelsens Grundforløb 2 til Pædagogisk assistent har som overordnet formål, at eleverne gennem skoleundervisning og praksisbesøg opnår viden og færdigheder inden for det overordnede kompetenceområde:
- Praktiske pædagogiske opgaver, indsatser og aktiviteter.
- Pædagogisk omsorgs- og relationsarbejde, der understøtter og styrker målgruppens trivsel og udvikling.
- Praktisk pædagogisk arbejde, der styrker målgruppens livskvalitet og motivation til et sundt og aktivt liv, gennem sundhedsfremmende og forebyggende aktiviteter.
- Praktisk pædagogisk arbejde med velfærdsteknologi, sociale og digitale medier, der understøtter teknologisk forståelse samt digital kultur.
- Evaluering, dokumentation, samarbejde og kommunikation i forhold til områdets organisering og med henblik på udvikling af den pædagogiske praksis.
Social- og sundhedsskolen STV arbejder fokuseret på at skabe et målrettet, rummeligt og eksperimenterende læringsmiljø.
Inden for det pædagogiske område har skolen fokus på innovation og kreativitet, så vi til stadighed kan imødekomme nye krav og forventninger.
Eleven skal gennem uddannelsen udvikle erhvervsfaglige kompetencer med henblik på aktiv deltagelse i et arbejdsliv, hvor det at indgå i andre menneskers hverdagsliv er vigtigt, og hvor forandring, omstilling, udvikling og fortsat læring er et vilkår.
Eleven skal udvikle etik i forhold til at arbejde med andre mennesker. Dette indbefatter forståelse og respekt for det enkelte menneske, menneskelig rummelighed samt accept af borgerindflydelse og forskellighed.
Eleven skal udvikle evnen til selvstændig stillingtagen og aktiv deltagelse i et samfundsliv, der hviler på et demokratisk grundlag. Endvidere skal eleven udvikle forståelse for, samt eventuelt opnå interesse i, videreuddannelse.
Kompetencer forud for optagelse til skoleundervisning i hovedforløb - Kompetencemål
§3. For at kunne blive optaget til skoleundervisning i hovedforløbet
Stk. 2. Eleven skal have følgende kompetencer på begynderniveau:
- Eleven kan i kendte situationer medvirke ved planlægning, gennemførelse og evaluering af enkle fysiske, musiske, æstetiske, kulturelle, praktiske og rehabiliterende pædagogiske aktiviteter med brug af pædagogiske metoder målrettet målgruppen.
- Eleven kan i kendte situationer medvirke til at afbryde smitteveje og reflektere over enkle måder at overholde hygiejniske retningslinjer.
- Eleven kan medvirke til at igangsætte enkle sundhedsfremmende aktiviteter, samt reflektere over kost, motions og udelivs betydning for livskvalitet, fysisk, psykisk og social sundhed for en udvalgt målgruppe.
- Eleven kan i kendte situationer redegøre for enkle ergonomiske principper, regler om sikkerhed og arbejdsmiljø, brug af relevant velfærdsteknologi, samt reflektere over egenomsorg i enkle situationer i jobudøvelsen.
- Eleven kan i kendte situationer medvirke i samarbejdet med tværprofessionelle samarbejdspartnere og anvende udvalgte metoder til kommunikation med målgruppen, pårørende og professionelle for at forebygge vold og konflikter.
- Eleven kan deltage i enkel faglig kommunikation om målgruppens udvikling og på baggrund af observationer i kendte situationer medvirke ved faglig dokumentation i digitale kommunikations- og dokumentationssystemer.
- Eleven kan redegøre for den pædagogiske sektors opbygning og den pædagogiske assistents rolle, samt de mest almindelige rettigheder og pligter som fagperson.
- Eleven kan i enkle situationer inddrage digitale medier i gennemførelse af pædagogiske aktiviteter med målgruppen, samt til dialog og formidling med fokus på beskyttelse af målgruppens digitale data.
- Eleven kan gengive fysiske, mikrobiologiske og kemiske faktorer, der påvirker hygiejnen, herunder temperatur og eksponentiel vækst.
- Eleven kan medvirke til sammensætning af kost til målgruppen ud fra statistik og udregning af energibehov og -forbrug, under hensynstage til målgruppens behov for vitaminer og næringsstoffer.
- Eleven kan gengive enkle psykologiske og sociologiske processer i pædagogisk arbejde, der omhandler målgruppens samspil med omgivelserne.
Stk. 3. Eleven skal have følgende kompetencer på rutineret niveau:
- Eleven kan i kendte situationer indgå i pædagogisk arbejde med at skabe relationer og understøtte motivation, inklusion, trivsel og udvikling af målgruppen ud fra basal viden om udviklingspsykologi og med brug af enkle faglige begreber.
- Eleven kan udvise empati for målgruppen og reflektere over enkle etiske dilemmaer i jobudøvelsen.
Stk. 4. Eleven skal have gennemført følgende grundfag på følgende niveau og med følgende karakter:
- Dansk på D-niveau, bestået.
- Samfundsfag på E-niveau, bestået.
- Idræt på F-niveau, bestået.
- Psykologi på F-niveau, bestået.
Stk. 5. Eleven skal have opnået følgende certifikater eller lignende:
- Kompetencer svarende til ”Førstehjælp på erhvervsuddannelserne” efter Dansk Førstehjælpsråds uddannelsesplaner pr. oktober 2020.
- Kompetencer svarende til elementær brandbekæmpelse efter Dansk Brand- og sikringsteknisk Instituts retningslinjer pr. 1. september 2014.
LUP – GF2 PAU LæringsaktiviteterI det følgende oplistes en temaoversigt for det obligatoriske grundforløb 2 PAU
Varighed i alt 20 uger = 100 dage
Tema 1 Kom godt i gang
3 dage
Tema 2 Grundlæggende kommunikation
4 dage
Tema 3 Kommunikation og samarbejde
5 dage
Tema 4 Konflikthåndtering
4 dage
Tema 5 Almen pædagogik
- 1 dag går fra til virksomhedsforlagt undervisning i Skive og Viborg
6 dage
Tema 6 Pædagogiske aktiviteter (inkl. 1 praksisdag Thisted)
- 1 dag går fra til virksomhedsforlagt undervisning i Skive og Viborg
4 dage
Tema 7 Inklusion
1 dage
Tema 8 Special- og socialpædagogik (inkl. 1 praksisdag)
3 dage
Tema 9 Sundhed og hygiejne
2 dag
Tema 10 Kost og motion
3 dage
Tema 11 Digital kultur (inkl. 1 praksisdag Thisted)
- 1 dag går fra til virksomhedsforlagt undervisning i Skive og Viborg
5 dage
Tema 12 Velfærdsteknologi
- 1 dag går fra til virksomhedsforlagt undervisning i Skive og Viborg
2 dage
Tema 13 Arbejdsmiljø
- 1 dag går fra til virksomhedsforlagt undervisning i Skive og Viborg
2 dage
Tema 14 Ergonomi
2 dage
Tema 15 Professionel kommunikation
4 dage
Tema 16 Dokumentation
2 dage
Tema 17 Repetition
1 dag
Tema 18 Afsluttende forløb
3 prøveforberedende + 1 prøvedage + 1 dag til afslutning
5 dage
Certifikatfag:
Certifikat fag: Førstehjælp og brandbekæmpelse
2 dage
Grundfag:
Samfundsfag – niveau E
12 dage
Psykologi – niveau F
5 dage
Prøvedage
3 dage
Valgfag:
Dansk – niveau D
10 dage
Idræt – niveau F
10 dage
Engelsk
10 dage
Bonusfag
10 dage
Uddannelsesdagen i alt på GF2 PAU
100 dage
1 Kom godt i gang
VELKOMMEN TIL SOSU STV
Eleven skal i dette læringsforløb introduceres til skolen og skolens værdier. Lære elevkammeraterne og personalet at kende.
Eleven skal få indblik i, hvad uddannelsen indeholder og indebærer.
Eleven skal introduceres til skolens IT-platforme, som eleven skal anvende under hele sin GF2 uddannelse.
Eleven skal også introduceret til de muligheder og rammer der er gældende, imens eleven går på SOSU-skolen.
Forløbet har en varighed på fire dage, og har fokus på:
- Eleven skal lære skolen fysiske rammer at kende
- Eleven skal lære sine medstuderende, undervisere og elevkoordinator at kende.
- Eleven skal lære skolens værdier at kende
- Eleven skal have lavet sit studiekort
- Eleven skal introduceres til skolens IT-platforme, som eleven skal anvende gennem hele sit GF2 PAU forløb.
Forløbet har en varighed på 4 dage.
Målpinde
- Eleven kan redegøre for den pædagogiske sektors opbygning og den pædagogiske assistents rolle, samt de mest almindelige rettigheder og pligter som fagperson.
2 Grundlæggende kommunikation
Eleven skal i dette læringsforløb arbejde med grundlæggende kommunikationsmetoder.
Dette indebærer, at eleven skal have fokus på kommunikationens betydning i mødet med andre mennesker.
Eleven vil få viden om forskellige kommunikationsteorier – herunder viden om kommunikationen med forskellige målgrupper - både på skrift og i tale.
Eleven vil blive præsenteret for anerkendende metoder til, hvordan eleven kommunikerer og samarbejder med andre mennesker.
Forløbet har en varighed på 4 dage.
Målpinde
- Eleven kan gengive enkle psykologiske og sociologiske processer i pædagogisk arbejde, der omhandler målgruppens samspil med omgivelserne.
- Eleven kan i kendte situationer indgå i pædagogisk arbejde med at skabe relationer og understøtte motivation, inklusion, trivsel og udvikling af målgruppen ud fra basal viden om udviklingspsykologi og med brug af enkle faglige begreber.
- Eleven kan udvise empati for målgruppen og reflektere over enkle etiske dilemmaer i jobudøvelsen.
3 Kommunikation og samarbejde
Eleven skal i dette læringsforløb have fokus på kommunikationsmetoder, som er særligt vigtige, når du arbejder med mennesker, og har et fagligt samarbejde i den pædagogiske sektor. Derfor skal du lære, hvordan du kommunikerer anerkendende og professionelt.
Eleven vil i forløbet blive bevidst om, hvordan eleven kan bruge kommunikationsformer, så eleven kan blive forstået, og kan forstå andres kommunikation.
Eleven vil få redskaber til at indgå i udviklende samtaler, så eleven handler anerkendende og professionelt.
Forløbet har en varighed på 4 dage.
Målpinde
- Eleven kan i kendte situationer medvirke i samarbejdet med tværprofessionelle samarbejdspartnere og anvende udvalgte metoder til kommunikation med målgruppen, pårørende og professionelle for at forebygge vold og konflikter.
- Eleven kan deltage i enkel faglig kommunikation om målgruppens udvikling og på baggrund af observationer i kendte situationer medvirke ved faglig dokumentation i digitale kommunikations- og dokumentationssystemer.
- Eleven kan gengive enkle psykologiske og sociologiske processer i pædagogisk arbejde, der omhandler målgruppens samspil med omgivelserne.
- Eleven kan i kendte situationer indgå i pædagogisk arbejde med at skabe relationer og understøtte motivation, inklusion, trivsel og udvikling af målgruppen ud fra basal viden om udviklingspsykologi og med brug af enkle faglige begreber.
- Eleven kan udvise empati for målgruppen og reflektere over enkle etiske dilemmaer i jobudøvelsen.
4 Konflikthåndtering
Eleven skal i dette læringsforløb have fokus på anerkendende kommunikation og konfliktløsning, som er særligt vigtig, når man arbejder med mennesker, og har et fagligt samarbejde i den pædagogiske sektor.
Eleven skal derfor lære, hvordan eleven kommunikerer anerkendende og professionelt. Eleven lærer også, hvordan man forebygger konflikter både i en personalegruppe, i en børnegruppe og i forældresamarbejdet.
Eleven vil herudover blive bevidst om, hvordan eleven kan bruge kommunikationsformer til at blive forstået, og forstå andres kommunikation.
Læringsforløbet vil altså give eleven redskaber til at indgå i udviklende samtaler, så eleven kan handle anerkendende og professionelt.
Forløbet har en varighed på 4 dage.
Målpinde
- Relevante pædagogiske metoder, herunder konflikthåndtering, vejledning, guidning og motivationsarbejde.
- Metoder til at anvende konfliktnedtrappende kommunikation.
- Metoder til at forebygge psykisk og fysisk vold.
- Eleven kan i kendte situationer medvirke i samarbejdet med tværprofessionelle samarbejdspartnere og anvende udvalgte metoder til kommunikation med målgruppen, pårørende og professionelle for at forebygge vold og konflikter.
- Eleven kan gengive enkle psykologiske og sociologiske processer i pædagogisk arbejde, der omhandler målgruppens samspil med omgivelserne.
- Eleven kan i kendte situationer indgå i pædagogisk arbejde med at skabe relationer og understøtte motivation, inklusion, trivsel og udvikling af målgruppen ud fra basal viden om udviklingspsykologi og med brug af enkle faglige begreber.
- Eleven kan udvise empati for målgruppen og reflektere over enkle etiske dilemmaer i jobudøvelsen.
5 Almen pædagogik
Eleven vil i dette læringsforløb få viden om almen pædagogik.
Eleven skal arbejde med begrebet pædagogik, som ikke er et værktøj, men en måde at tænke, tolke og være på. Dette skal hjælpe eleven til at kunne indgå i relationer, der støtter andre menneskers livsudfoldelse.
Eleven skal arbejde med pædagogiske læreplaner, få viden om arbejdet med børns sproglige udvikling samt arbejde med begreberne identitet, selvværd og selvtillid.
Eleven vil opnå viden om de syv sanser, de primære- og sekundære sanser samt viden om barnets motoriske udvikling.
Eleven skal ud fra sin viden om børns leg og legeteorier bygge en model over en legeplads, og eleven skal sidst i forløbet bruge SMTTE modellen til en fordybelsesopgave.
I forløbet skal eleven arbejde med:
- Pædagogiske læreplaner
- Udviklingspsykologi
- Motorik og sanser
- Børns leg
- SMTTE-modellen
Hvad er pædagogik?
Pædagogik er ikke et egentligt værktøj, men snarere en måde at tænke, tolke og være på, så man kan indgå i relationer på en måde, der støtter andre menneskers livsudfoldelse.
Forløbet har en varighed på 6 dage.
Målpinde
- Eleven kan i kendte situationer medvirke ved planlægning, gennemførelse og evaluering af enkle fysiske, musiske, æstetiske, kulturelle, praktiske og rehabiliterende pædagogiske aktiviteter med brug af pædagogiske metoder målrettet målgruppen.
- Eleven kan deltage i enkel faglig kommunikation om målgruppens udvikling og på baggrund af observationer i kendte situationer medvirke ved faglig dokumentation i digitale kommunikations- og dokumentationssystemer.
- Eleven kan redegøre for den pædagogiske sektors opbygning og den pædagogiske assistents rolle, samt de mest almindelige rettigheder og pligter som fagperson.
- Eleven kan gengive enkle psykologiske og sociologiske processer i pædagogisk arbejde, der omhandler målgruppens samspil med omgivelserne.
- Eleven kan i kendte situationer indgå i pædagogisk arbejde med at skabe relationer og understøtte motivation, inklusion, trivsel og udvikling af målgruppen ud fra basal viden om udviklingspsykologi og med brug af enkle faglige begreber.
- Eleven kan udvise empati for målgruppen og reflektere over enkle etiske dilemmaer i jobudøvelsen.
6 Pædagogiske aktiviteter
Eleven vil i dette læringsforløb opnå forståelse for aktiviteters betydning i menneskers hverdag, og tilegne sig viden om, hvordan aktiviteter kan påvirke vores fysiske, psykiske og sociale trivsel samt livskvalitet.
Eleven skal tilegne sig viden om pædagogiske aktiviteter inden for daginstitutionsområdet, og bl.a. have fokus på de æstetiske læreprocesser. Æstetiske læreprocesser er aktiviteter, hvor mennesket lærer med sanserne.
Eleven vil få faglig indsigt i, hvordan eleven kan anvender aktiviteter i pædagogiske praksis.
Forløbet har en varighed på 4 dage.
Målpinde
- Eleven kan i kendte situationer medvirke ved planlægning, gennemførelse og evaluering af enkle fysiske, musiske, æstetiske, kulturelle, praktiske og rehabiliterende pædagogiske aktiviteter med brug af pædagogiske metoder målrettet målgruppen.
- Eleven kan medvirke til at igangsætte enkle sundhedsfremmende aktiviteter, samt reflektere over kost, motions og udelivs betydning for livskvalitet, fysisk, psykisk og social sundhed for en udvalgt målgruppe.
- Eleven kan gengive enkle psykologiske og sociologiske processer i pædagogisk arbejde, der omhandler målgruppens samspil med omgivelserne.
- Eleven kan i kendte situationer indgå i pædagogisk arbejde med at skabe relationer og understøtte motivation, inklusion, trivsel og udvikling af målgruppen ud fra basal viden om udviklingspsykologi og med brug af enkle faglige begreber.
- Eleven kan udvise empati for målgruppen og reflektere over enkle etiske dilemmaer i jobudøvelsen.
7 Inklusion
- Du skal kunne fortælle, hvad inklusion er.
- Du skal kende og forklare forskellen på inklusion og ekslusion.
- Du skal kunne beskrive hvordan du som pædagogisk assistent arbejder empatisk og inkluderende.
Målpinde
- Eleven kan gengive enkle psykologiske og sociologiske processer i pædagogisk arbejde, der omhandler målgruppens samspil med omgivelserne.
- Eleven kan i kendte situationer indgå i pædagogisk arbejde med at skabe relationer og understøtte motivation, inklusion, trivsel og udvikling af målgruppen ud fra basal viden om udviklingspsykologi og med brug af enkle faglige begreber.
- Eleven kan udvise empati for målgruppen og reflektere over enkle etiske dilemmaer i jobudøvelsen.
8 Special- og socialpædagogik
Eleven vil i dette læringsforløb stifter bekendtskab med det special- og socialpædagogiske område.
Eleven vil få viden om arbejdet inden for handicap- og psykiatriområdet, og få en viden om, hvordan eleven kan arbejde rehabiliterende.
Eleven vil også få viden om, hvad der hæmmer eller fremmer menneskers motivation for egenomsorg.
Forløbet har en varighed på 2 dage.
Målpinde
- Eleven kan i kendte situationer medvirke ved planlægning, gennemførelse og evaluering af enkle fysiske, musiske, æstetiske, kulturelle, praktiske og rehabiliterende pædagogiske aktiviteter med brug af pædagogiske metoder målrettet målgruppen.
- Eleven kan redegøre for den pædagogiske sektors opbygning og den pædagogiske assistents rolle, samt de mest almindelige rettigheder og pligter som fagperson.
- Eleven kan gengive enkle psykologiske og sociologiske processer i pædagogisk arbejde, der omhandler målgruppens samspil med omgivelserne.
- Eleven kan i kendte situationer indgå i pædagogisk arbejde med at skabe relationer og understøtte motivation, inklusion, trivsel og udvikling af målgruppen ud fra basal viden om udviklingspsykologi og med brug af enkle faglige begreber.
- Eleven kan udvise empati for målgruppen og reflektere over enkle etiske dilemmaer i jobudøvelsen.
9 Sundhed og hygiejne
Eleven skal i dette læringsforløb, arbejde med mikroorganismer, smitte og forebyggelse.
Eleven vil få kendskab til, hvad mikroorganismer er, og hvordan man som pædagogisk assistent kan være med til at bryde smittekæden.
Eleven vil arbejde med vigtigheden af hygiejnisk korrekt håndvask, og skulle anvende sin viden i et praksisforsøg.
Eleven skal undersøge, hvornår et barn enten er for sygt til at være i institutionen og rask nok til at vende tilbage. Eleven skal også forholde sig til, hvornår man som pædagogisk assistent, selv er for syg til at komme på arbejde.
Denne viden skal eleven dele med- og få fra en holdkammerat.
Forløbet har en varighed på 2 dage.
Målpinde
- Eleven kan i kendte situationer medvirke til at afbryde smitteveje og reflektere over enkle måder at overholde hygiejniske retningslinjer.
- Eleven kan medvirke til at igangsætte enkle sundhedsfremmende aktiviteter, samt reflektere over kost, motions og udelivs betydning for livskvalitet, fysisk, psykisk og social sundhed for en udvalgt målgruppe.
- Eleven kan gengive fysiske, mikrobiologiske og kemiske faktorer, der påvirker hygiejnen, herunder temperatur og eksponentiel vækst.
- Eleven kan udvise empati for målgruppen og reflektere over enkle etiske dilemmaer i jobudøvelsen.
Mål for Samfundsfag
Eleven skal i grundfaget samfundsfag, blive bevidst om, at det er vigtigt som pædagogisk assistent at have kendskab til det samfund som eleven er omgiver af, og som eleven også er en vigtig del af.
Eleven vil blive bevidst om, at samfundsfaget består overordnet set af disciplinerne sociologi, politik og økonomi.
Elevens forståelse af vilkår for sit arbejde, samt sine arbejdsopgaver med at danne og skabe en god hverdag for børn og borgere, kan eleven undersøge nærmere i samfundsfaget. Eleven kan også få en forståelse af de vilkår og forhold, som børn og familier vokser op i og lever under.
Eleven vil erfare, at som offentligt ansat er politiske og økonomiske beslutninger af stor betydning. Mange af disse beslutninger bliver taget andre steder end i det danske Folketing. Derfor skal eleven også arbejde med internationale organisationer som FN og EU.
For at fastholde elevens arbejde og skabe et overblik, skal eleven gennem hele forløbet arbejde med en WIKI. Den skal eleven bruge til beskrivelse af de faglige begreber og emner.
Eleven skal i samfundsfaget gennem disse temaer:
- Introduktion
- Danskernes liv
- Det offentlige Danmark
- Arbejdsmarkedet
- Økonomi
- Børn og unges rettigheder
- Internationale organisationer
- Afrunding
Bedømmelse:
7-trinsskalaen, standpunktskarakter, prøve
Forløbet har en varighed på tolv dage.
Målpinde
- Eleven kan formidle grundlæggende samfundsfaglig viden og på et samfundsfagligt grundlag begrunde egne synspunkter og være bevidst om andres holdninger og argumenter.
- Eleven kan bearbejde og diskutere enkle eksempler på internationaliseringens betydning for Danmark, herunder inddrage EU-samarbejdet, den internationale arbejdsdeling, samt internationaliseringens betydning for virksomheder og medarbejdere
- Eleven kan redegøre for enkle samfundsøkonomiske forhold, herunder sammenhængen mellem samfundets økonomi og virksomhedernes nationale og internationale udvikling
- Eleven kan redegøre for og diskutere grundlæggende sammenhænge mellem produktion, forbrug og ressourceanvendelse i et internationalt perspektiv.
- Eleven redegøre for og diskutere enkle samfundsmæssige problemstillinger i forskellige medier.
- anvende sociologiske forklaringsmodeller til at redegøre for individers handlinger på uddannelsesrelevante emner.
10 Kost og motion
Eleven skal i dette læringsforløb arbejde med kost og motion, arbejde med det brede sundhedsbegreb, og hvordan eleven anvender denne viden i sit eget liv og i det pædagogiske arbejde.
Eleven vil bl.a. komme til at beskæftige sig med kost, motion, KRAMS-faktorerne, rehabilitering og kostberegning.
Eleven vil skulle tage udgangspunkt i sin egen sundhed, samt et barns sundhed som er beskrevet i en case.
I forløbet vil eleven også skulle lave en lille statistiskundersøgelse på sit hold ift. spisevanerne.
Eleven vil de første dage arbejde med at få indsamlet viden, derefter skal eleven anvende denne viden, ved at løse nogle udfordringer som eleven vil kunne møde som pædagogisk assistent.
Forløbet har en varighed på 3 dage.
Målpinde
- Eleven kan medvirke til at igangsætte enkle sundhedsfremmende aktiviteter, samt reflektere over kost, motions og udelivs betydning for livskvalitet, fysisk, psykisk og social sundhed for en udvalgt målgruppe.
- Eleven kan medvirke til sammensætning af kost til målgruppen ud fra statistik og udregning af energibehov og -forbrug, under hensynstage til målgruppens behov for vitaminer og næringsstoffer.
- Eleven kan udvise empati for målgruppen og reflektere over enkle etiske dilemmaer i jobudøvelsen.
11 Digital kultur
Eleven vil i dette læringsforløb, blive bevidst om sine egne vaner på de sociale medier, og lære hvordan eleven kan og må bruge de sociale medier som pædagogisk assistent.
Eleven vil lære om tavshedspligt, ytringsfrihed og loyalitetspligt.
Eleven vil skulle fordybe sig i de digitale muligheder og udfordringer, som eleven møder i praksis, både indenfor og uden for institutionen.
Eleven vil få en bevidsthed om, hvordan man kan anvende de digitale muligheder i det pædagogiske arbejde.
Forløbet har en varighed på 5 dage.
Målpinde
- Eleven kan i kendte situationer medvirke ved planlægning, gennemførelse og evaluering af enkle fysiske, musiske, æstetiske, kulturelle, praktiske og rehabiliterende pædagogiske aktiviteter med brug af pædagogiske metoder målrettet målgruppen.
- Eleven kan deltage i enkel faglig kommunikation om målgruppens udvikling og på baggrund af observationer i kendte situationer medvirke ved faglig dokumentation i digitale kommunikations- og dokumentationssystemer.
- Eleven kan i enkle situationer inddrage digitale medier i gennemførelse af pædagogiske aktiviteter med målgruppen, samt til dialog og formidling med fokus på beskyttelse af målgruppens digitale data.
- Eleven kan i kendte situationer indgå i pædagogisk arbejde med at skabe relationer og understøtte motivation, inklusion, trivsel og udvikling af målgruppen ud fra basal viden om udviklingspsykologi og med brug af enkle faglige begreber.
- Eleven kan udvise empati for målgruppen og reflektere over enkle etiske dilemmaer i jobudøvelsen.
12 Velfærdsteknologi
Eleven vil i dette læringsforløb få kendskab til nogle af de velfærdsteknologiske muligheder, eleven kan bruge i det pædagogiske arbejde med børn og handicappede.
Eleven vil tilegne sig viden om velfærdsteknologi, og de velfærdsteknologiske hjælpemidler.
Eleven får indblik i, hvordan det er at leve med et handicap i hverdagen, ud fra en dokumentarudsendelse, hvor elevens fokus skal være på de velfærdsteknologiske hjælpemidler.
Eleven skal også tilrettelægge en aktivitet, der inddrager et velfærdsteknologisk hjælpemiddel.
Forløbet har en varighed på 3 dage.
Målpinde
- Eleven kan i kendte situationer medvirke ved planlægning, gennemførelse og evaluering af enkle fysiske, musiske, æstetiske, kulturelle, praktiske og rehabiliterende pædagogiske aktiviteter med brug af pædagogiske metoder målrettet målgruppen.
- Eleven kan i enkle situationer inddrage digitale medier i gennemførelse af pædagogiske aktiviteter med målgruppen, samt til dialog og formidling med fokus på beskyttelse af målgruppens digitale data.
- Eleven kan gengive enkle psykologiske og sociologiske processer i pædagogisk arbejde, der omhandler målgruppens samspil med omgivelserne.
- Eleven kan i kendte situationer indgå i pædagogisk arbejde med at skabe relationer og understøtte motivation, inklusion, trivsel og udvikling af målgruppen ud fra basal viden om udviklingspsykologi og med brug af enkle faglige begreber.
- Eleven kan udvise empati for målgruppen og reflektere over enkle etiske dilemmaer i jobudøvelsen.
13 Arbejdsmiljø
Eleven skal i dette læringsforløb lære om arbejdsmiljø, både det fysiske, psykiske, biologiske og kemiske.
Eleven skal kunne komme med løsningsforslag til arbejdsmiljøproblematikker ud fra en case.
Eleven skal lærer hvad en APV er, og hvordan eleven skal anvende den som pædagogisk assistent.
Eleven vil få viden om vigtigheden af forebyggelse af arbejdsskader.
Forløbet har en varighed på 2 dage.
Målpinde
- Eleven kan i kendte situationer redegøre for enkle ergonomiske principper, regler om sikkerhed og arbejdsmiljø, brug af relevant velfærdsteknologi, samt reflektere over egenomsorg i enkle situationer i jobudøvelsen.
- Eleven kan udvise empati for målgruppen og reflektere over enkle etiske dilemmaer i jobudøvelsen.
14 Ergonomi
Eleven skal i dette læringsforløb tilegne sig viden om ergonomi, og hvordan eleven passer på sin krop på arbejdspladsen. Eleven skal arbejde med ergonomi, herunder bevægeapparatet, hjælpemidler, løft og gode arbejdsstillinger. Denne viden skal eleven omsætte til forskellige opgaver i løbet af læringsforløbet.
Forløbet har en varighed på 2 dage.
Målpinde
- Eleven kan i kendte situationer redegøre for enkle ergonomiske principper, regler om sikkerhed og arbejdsmiljø, brug af relevant velfærdsteknologi, samt reflektere over egenomsorg i enkle situationer i jobudøvelsen.
15 Professionel kommunikation
Eleven skal i dette læringsforløb lære om sin professionelle rolle som pædagogisk assistent.
Eleven bliver introduceret til, hvordan eleven kan arbejde fagligt og professionelt inden for det pædagogiske arbejdsområde.
Eleven skal ud fra en case, arbejde sammen i teams med forskellige opgaver, så eleven lærer, hvad det indebærer at arbejde professionelt og fungere i den professionelle rolle som pædagogisk assistent.
Forløbet har en varighed på 4 dage.
Målpinde
- Eleven kan i kendte situationer medvirke i samarbejdet med tværprofessionelle samarbejdspartnere og anvende udvalgte metoder til kommunikation med målgruppen, pårørende og professionelle for at forebygge vold og konflikter.
- Eleven kan deltage i enkel faglig kommunikation om målgruppens udvikling og på baggrund af observationer i kendte situationer medvirke ved faglig dokumentation i digitale kommunikations- og dokumentationssystemer.
- Eleven kan redegøre for den pædagogiske sektors opbygning og den pædagogiske assistents rolle, samt de mest almindelige rettigheder og pligter som fagperson.
- Eleven kan gengive enkle psykologiske og sociologiske processer i pædagogisk arbejde, der omhandler målgruppens samspil med omgivelserne.
- Eleven kan udvise empati for målgruppen og reflektere over enkle etiske dilemmaer i jobudøvelsen.
16 Dokumentation
Eleven skal i dette læringsforløb arbejde med dokumentation, og hvordan eleven som pædagogisk assistent dokumenterer sit pædagogiske arbejde.
Eleven skal arbejde med observation, og hvilke observationer der er vigtige at videregive i den pædagogiske dokumentation.
Eleven skal vide, hvilke rettigheder og pligter eleven har som medarbejder, og hvordan eleven indgår i det tværfaglige samarbejde.
Forløbet har en varighed på 2 dage.
Målpinde
- Eleven kan i kendte situationer medvirke i samarbejdet med tværprofessionelle samarbejdspartnere og anvende udvalgte metoder til kommunikation med målgruppen, pårørende og professionelle for at forebygge vold og konflikter.
- Eleven kan deltage i enkel faglig kommunikation om målgruppens udvikling og på baggrund af observationer i kendte situationer medvirke ved faglig dokumentation i digitale kommunikations- og dokumentationssystemer.
- Eleven kan redegøre for den pædagogiske sektors opbygning og den pædagogiske assistents rolle, samt de mest almindelige rettigheder og pligter som fagperson.
- Eleven kan gengive enkle psykologiske og sociologiske processer i pædagogisk arbejde, der omhandler målgruppens samspil med omgivelserne.
- Eleven kan udvise empati for målgruppen og reflektere over enkle etiske dilemmaer i jobudøvelsen.
Fagmål: Psykologi
Eleven skal i grundfaget psykologi, arbejde med følgende indhold:
- Elementære psykologiske problemstillinger, der er relevante for din uddannelse og dit fag.
- Kommunikation, samarbejde og samspillets betydning i din uddannelse og dit fag.
- At kunne analysere simple verbale og nonverbale udtryks- og adfærdsformer.
- Kommunikationens betydning i forhold til forskellige målgrupper.
Bedømmelse:
7-trinsskalaen, standpunktskarakter
Forløbet har en varighed på fem dage.
Målpinde
- Eleven kan iagttage basale psykologiske forhold samt identificere begreber og tankegange, der vedrører det enkelte individ, dets udvikling og de grupper og sociale sammenhænge, det indgår i
- Eleven kan navngive og referere til elementære psykologiske problemstillinger med relevans for elevens uddannelse eller erhverv.
- Eleven kan i et afgrænset omfang og med anvendelse af basale psykologiske begreber diskutere kommunikationens, samarbejdets og samspillets betydning med udgangspunkt i erhvervsfaglige eksempler
- Eleven kan identificere og udarbejde simple analyser af sproglige og ikke-sproglige udtryks- og adfærdsformer med udgangspunkt i konkrete eksempler
- Eleven kan identificere og deltage i dialog om forskellige kommunikationsformer, der er bestemt af alder, køn, social og kulturel baggrund, herunder situations- og rollebestemt kommunikation i kendte situationer.
17 Repetition
Eleven skal i dette læringsforløb samle op på alt det faglige, eleven har tilegnet sig gennem de foregående 16 læringsforløb.
Eleven skal skaffe sig et overblik over, hvor eleven kan finde tilbage og genopfriske sin viden om teorier, fagbegreber og modeller.
Forløbet har en varighed på 1 dag.
18 Afsluttende forløb
Eleven skal i dette afsluttende læringsforløb, bruge de sidste dage på at gøre sig klar til den afsluttende grundforløbsprøve.
Eleven skal arbejde ud fra et scenarie, der er praksisfunderet.
Eleven skal ud fra et lodtrukket scenarie, analysere og komme med handlingsforslag til, hvad eleven som pædagogisk assistent vil gøre.
Eleven skal med udgangspunkt i casen demonstrere, at eleven kan forstå, anvende og forklare, relevant viden, færdigheder og kompetencer, som eleven har tilegnet sig gennem sin uddannelse på GF2 PAU.
Eleven har tre prøveforberedende dage, en prøvedag, og en dag til afslutning på GF2 PAU.
Forløbet har en varighed på 5 dage.
Fagmål: Idræt GF2 PAU
Eleven skal i valgfaget idræt, beskæftige sig med den grundlæggende teori omkring bevægelse, og eleven skal selv være fysisk aktiv, da fysisk aktivitet er det centrale i faget.
Eleven vil gennem fysisk aktivitet opnå et større kendskab til sin krop. Eleven vil finde ud af, at der er en sammenhæng mellem fysisk aktivitet og trivsel. Ved at inddrage teori i undervisningen vil eleven få viden om hvilken betydning fysisk aktivitet har for elevens egen sundhed og livskvalitet.
Eleven vil i forløbet med idræt selv være aktiv, og eleven vil få viden om, hvordan eleven gennem fysisk aktivitet kan forbedre sin egen sundhed og livskvalitet.
Eleven skal arbejde med sin egen fysiske træning, sundhed og trivsel gennem aktiviteter der ligner dem eleven vil møde fremadrettet i det pædagogiske arbejde.
Eleven skal være igangsætter af pædagogiske aktiviteter for en målgruppe, med et pædagogisk mål for sig selv eller målgruppen. Aktiviteterne skal have en positiv betydning for elevens egen eller andres trivsel.
Undervisningen indeholder en kobling af teori og praksis. Indholdet i faget skal have vægt på fysiske aktiviteter, som skal fylde over halvdelen af fagets varighed.
Emner:
- Sundhed
- Motorisk udvikling og grundbevægelser
- Sanser
- Bevægeapparatet
- Opvarmning, udstrækning og afspænding
- Kost og fysisk aktivitet
- Leg
- Rytme og bevægelse
- Spiludvikling
Bedømmelse:
7-trinsskalaen, standpunktskarakter
Forløbet har en varighed på ti dage.
Målpinde
- Eleven kan anvende grundlæggende principper for træning, for at opnå øget kropsbevidsthed og fremme fysisk form, samt deltage i enkle fysiologiske tests.
- Eleven kan deltage i idræts- og bevægelsesaktiviteter inden for boldspil, musik og bevægelse, klassiske og nye idrætter, samt udarbejde et grundlæggende opvarmningsprogram og et træningsprogram for en relevant målgruppe.
- Eleven kan handle fysiologisk bevidst i forhold til egen og andres sundhed, og anvende grundlæggende principper for at fremme kropsbevidsthed og fysiske form.
- Eleven kan medvirke til at forebygge skader ved træning eller på arbejdspladsen ved brug af ergonomiske principper.
- Eleven kan medvirke i aktiviteter der styrket arbejdsmiljøet og sundheden for den enkelte.
- Eleven kan gengive forskellige typer af roller i et idrætsfagligt samarbejde, og gøre sig overvejelser over egen rolle i samarbejdet.
Indhold i undervisningen
Evaluering og bedømmelse
På SOSU STV opfatter vi evaluering og bedømmelse som et praktisk og konstruktivt redskab til at vurdere såvel den enkelte elevs udvikling som undervisningen i det hele taget. Al evaluering skal dog udføres med omtanke og i respekt for de involverede personer, da evaluering altid går tæt på den enkelte person, underviser som elev. I skoleuddannelsen vil der være bedømmelser i form af, 1. Løbende evaluering 2. Delkarakter 3. Standpunktsbedømmelse 4. Afsluttende bedømmelse
Bedømmelsesplanen har til formål at sikre, at skolen lever op til de krav, der stilles til løbende og afsluttende bedømmelse af elevens udvikling og standpunkt jævnfør hovedbekendtgørelsen. Skolebedømmelsen skal medvirke til, at klarlægge elevens viden om eget niveau, udpege områder, som kræver forstærket indsats og inspirere eleven til yderligere læring.
Bedømmelsesoversigt
Fag |
Bedømmelse |
Dansk C |
7-trinsskalaen, standpunktskarakter, prøve |
Samfundsfag C |
7-trinsskalaen, standpunktsbedømmelse, prøve |
Engelsk D/C (valgfag) |
7-trinsskalaen, standpunktskarakter, prøve (Uden bestå-krav) |
De uddannelsesspecifikke fag |
7-trinsskalaen, standpunktsbedømmelse, prøve |
Erhvervsrettet påbygning med valgfrie uddannelsesspecifikfag |
Bestået/ikke bestået – skal bestås |
Afsluttende prøve |
7-trinsskalaen, prøve |
Løbende og afsluttende evaluering (feedback)
På SOSU STV tror vi på, at god feedback skaber udvikling og sammenhæng for eleverne. Alle undervisere skal arbejde i retning af at udvikle en didaktik, hvor klare mål, opgaver, øvelse og tydelig feedback skaber retning for elevens erkendelser og kompetenceudvikling.
Arbejdet med feedback er på SOSU STV et vigtigt pædagogisk didaktisk greb til at øge undervisningens kvalitet og styrker elevernes deltagelse i og udbytte af undervisningen. Underviserne arbejder målrettet efter, at eleverne på SOSU STV skal have tydelige mål og modtage klare tilbagemeldinger/feedback.
På SOSU STV benytter vi os af:
- Feed up: Hvilke mål og forventninger er der til eleven? Hvad skal læres, og hvordan bliver eleven evalueret på målopfyldelse?
- Feedback: Hvor er eleven aktuelt i processen? En vurderende tilbagemelding.
- Feed forward: Det er i feed forward, at man som underviser skal forstærke eleverne i deres vej mod målet – fortælle, hvad der ønskes mere af, eller få rettet kursen ind, hvis eleven er på vej væk fra målsætningen.
God feedback kultur indeholder også processer, hvor eleverne øver sig i at give feedback til hinanden. Elev til elev-feedback er vigtigt at træne, da feedbackkompetencer også er noget, som eleverne forventes at skulle bruge i praksis.
Jf. skolens pædagogiske didaktiske grundlag
Undervisningsindholdet er opbygget og sammensat, så eleven får mulighed for at indfri sine fag-/kompetencemål. Til de forskellige fag-/kompetencemål er der tydelige læringsmål, som fortæller eleven, hvad der forventes af eleven, samt hvad der skal arbejdes med i de enkelte læringsforløb, for at eleven kan opnå målene.
Efter et endt læringsforløb eller fagets afslutning, vil eleven blive bedømt i forhold til fagets præstationsstandard jf. uddannelsens bekendtgørelse og uddannelsens fag-/kompetencemål. Karakter/bedømmelsen fastsættes af underviseren på baggrund af en vurdering af, i hvilken niveau eleven har opnået fagets mål.
Bedømmelsesgrundlag og kriterier ved prøver og eksamen
Den lokale undervisningsplan refererer til følgende love og bekendtgørelser som til enhver tid fremgår af SEVU´ hjemmeside: www.sevu.dk
- LBK nr 961 af 16/08/2024 – Erhvervsuddannelsesloven
- BEK nr 953 af 22/06/2023 - Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser
- BEK nr 504 af 22/04/2022 - Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til pædagogisk assistent
- BEK nr. 41 af 16/01/2014 - Bekendtgørelse om prøver og eksamen i grundlæggende erhvervsrettede uddannelser
- BEK nr. 555 af 27/04/2022 - Bekendtgørelse om grundfag, erhvervsfag, erhvervsrettet andetsprogsdansk og kombinationsfag i erhvervsuddannelserne og om adgangskurser til erhvervsuddannelserne
- BEK nr. 343 af 08/04/2016 - Bekendtgørelse om prøver og eksamen i de almene og studieforberedende ungdoms- og voksenuddannelser
- Uddannelsesordning for den Pædagogiske Assistentuddannelse